Wat is domotica nu eigenlijk precies?

elektronica thuisvergelijken

Bijna elk online woonmagazine besteed tegenwoordig aandacht aan domotica. Het omvat alles wat te maken heeft met de automatisering in een woonhuis, ook wel het zogenaamde smart living genoemd. Het is het toepassen van elektronica voor het automatiseren van processen in en rond het huis, meestal via thuisnetwerken. Domotica bestaat eigenlijk uit de elektrische apparaten in je woning die het wonen comfortabeler maken. Tegenwoordig kun je onder meer op afstand via een app deze apparaten bedienen.

Slimme producten

Domotica is een samentrekking van de woorden domus (woning) en telematica. Het is een verzamelterm voor “slimme producten”. Maar wat is domotica en wanneer is een product slim? Met een zogenaamd ‚domotica systeem’ is het mogelijk om verschillende slimme apparaten met elkaar te laten communiceren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk de verwarming op weg naar huis aan te zetten of juist automatisch uit te zetten als de ramen open worden gedaan.

Verlichting is op dit moment één van de populairste toepassingen van domotica. Zo is er een groot aanbod slimme verlichting. De slimme lampen worden aangestuurd via een basisstation waarmee je met een app de lampen naar wens kan aansturen. Ook is het mogelijk om lichtschema’s in te stellen en de verlichting op afstand aan en uit te zetten.

Je woning beter beveiligen

De beveiliging van je huis kun je ook met domotica verbeteren en vergemakkelijken. Dit type beveiliging omvat onder meer een slimme deurbel met camera die kan worden doorgeschakeld naar je smartphone. Ook zijn er slimme beveiligingscamera’s, alarmsystemen en bewegingssensoren die meldingen geven via de app. Ideaal als je je huis op afstand in de gaten wilt kunnen houden.

Met een slimme rook- en koolmonoxidemelder wordt bij brand naast een geluidssignaal ook een melding gestuurd naar je smartphone. De toekomst van domotica is dat bij een koolmonoxide-melding automatisch de ramen worden geopend en de ketel wordt uitgeschakeld. Voor nu kan je bijvoorbeeld al door je speakers een sirene af laten gaan en je slimme verlichting laten knipperen. Met slimme apparaten is het comfort in huis eenvoudig te veraangenamen in zowel nieuwe als oude huizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *