Tips om zelf de tuin duurzaam te renoveren

duurzame tuin renovatie thuisvergelijken

Een duurzame tuin is aan het stijgen in populariteit. Of je nu een kleine stadstuin hebt of een grote tuin: het renoveren van jouw tuin op een duurzame manier is altijd een goed idee. Door jouw tuin te verduurzamen zorg je ervoor dat de natuur in het gebied verrijkt wordt. Je kunt er voor kiezen om een duurzame, onderhoudsarme tuin aan te leggen om het jezelf ook stukken makkelijker te maken. Hoe pak je een duurzame renovatie van de tuin precies aan? Wij geven je tips!

Tegels eruit: planten erin

Het verwijderen van tegels in de tuin en het aanleggen van een gazon of plantentuin is regel één als het gaat om het verduurzamen van de tuin. De tuin is een plek waar insecten, vogels en andere dieren hun eten en rust vinden. Als jouw tuin compleet betegeld is, zullen de dieren dit ergens anders moeten zoeken. Je helpt de belangrijke bijen en vogels door diervriendelijke planten te plaatsen en de tegels te vervangen door een mooi gazon. Deze stap is eenvoudig zelf uit te voeren, aangezien het vooral het verwijderen van de tegels en een uitje naar het tuincentrum betreft.

Plaats een hout beton schutting

Een hout beton schutting is een schutting waar hout en beton met elkaar gecombineerd worden. Houten schuttingen gaan vaak snel rotten door de vochtige grond waarin deze staan, maar met de hout beton schutting is dit vrijwel niet mogelijk. Bij deze schutting staan de houten planken namelijk niet in de grond. Doordat er betonnen palen in de grond staan, wordt het hout beschermd en gaat jouw schutting veel langer mee. Met de hout beton schutting creëer je op een duurzame manier een permanente oplossing om meer privacy te hebben in de tuin.

Creëer een watertuin

Wist je dat het verwijderen van de tegels in jouw tuin erg helpt tegen wateroverlast? Doordat de tegels weg zijn in de tuin en hier een gazon of plantenbak voor in de plaats is gekomen kan het regenwater makkelijker weg. Je kunt in de tuin ook op andere manieren duurzaam bezig zijn met water. Je kunt een regenton neerzetten en het water hieruit gebruiken om het gazon en de planten te voorzien van water. Ook kun je zelf een vijver aanleggen. Met een vijver in de tuin wordt het regenwater nog beter opgevangen. Zelf een vijver aanleggen in de tuin is geen lastig karwei. Je kunt aan de slag met vijverfolie of een voorgevormde vijverbak gebruiken.

Gebruik duurzaam materiaal

Wil je geen compleet groene tuin, maar wil je ook een fijne plek hebben om te zitten? Dan kun je natuurlijk gewoon een terras aanleggen met tegels. Je kunt wel in je achterhoofd houden dat je deze tegels alleen voor het terras gebruikt en de rest van de tuin tegel vrij houdt. Wil je een overkapping aanleggen? Doe dit dan met duurzaam materiaal.

Ben jij al overtuigd om jouw tuin op een duurzame manier te renoveren? Dan wensen wij jou veel succes! Bij het renoveren van de tuin kun je ontzettend veel zelf doen, zonder een overige partij te hoeven inschakelen. Dat maakt het klussen in de tuin juist zo uitdagend en leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *