Het verschil tussen een kamersteiger en een rolsteiger

steiger thuisvergelijken

In de wereld van steigers is er tegenwoordig een hoop variatie. Er zijn allerlei soorten en maten steigers verkrijgbaar. Twee van de bekendste varianten steigers zijn de rolsteiger en de kamersteiger. Hoe zit het met de verschillen tussen een rolsteiger en een kamersteiger op maat van Rolsteiger.net? Zijn er überhaupt verschillen tussen beide steigersoorten, of valt dat wel mee? We verklappen je direct dat er meerdere verschillen zijn tussen beide steigertypen. Op minstens vier vlakken is een duidelijk onderscheid.

De plaats waar de steiger wordt ingezet

De plaats waar een rolsteiger of een kamersteiger op maat van Rolsteiger.net gebruikt wordt, is een eerste verschil tussen beide steigersoorten. Kamersteigers zijn bedoeld om binnen te gebruiken, bijvoorbeeld als je een plafond wilt renoveren, stucen of schilderen. Kamersteigers kunnen overigens wel buiten worden gebruikt, omdat ze uit rvs staal bestaan en daardoor tegen uiteenlopende weersinvloeden kunnen.

Rolsteigers zijn vaak groter en hoger en zijn specifiek ontworpen om buiten gebruikt te worden.

Manier van steigeropbouw

Een rolsteiger bestaat uit losse opbouwframes en leuningframes, die in elkaar geklikt worden. Ook een kamersteiger heeft enkele losse frames, maar is ook voorzien van een kant-en-klaar vouwgedeelte. Bij kamersteigers is het toegestaan om deze door één persoon op te bouwen. Voor rolsteigers geldt (vrijwel) altijd dat deze steigers verplicht door minimaal twee personen in elkaar gezet moeten worden. Dit komt doordat rolsteigers doorgaans hoger zijn dan 2.5 meter. En dan geldt de eis om de steiger met minstens twee personen in elkaar te zetten.

De afmetingen van de steiger

Een verschil tussen kamersteigers en rolsteigers zit hem ook in de afmetingen. Kamersteigers zijn maximaal 8 meter hoog en gemiddeld tussen de 2 en 4 meter. Rolsteigers kunnen aanzienlijk hoger zijn, tot een maximum hoogte van ruim 14 meter. Kamersteigers zijn ook minder lang, omdat ze binnenshuis worden gebruikt waar minder ruimte is. De breedtematen van het platform van beide typen steigers zijn overigens wel gelijk, namelijk 75, 90 en 135 cm.

De wielen van de steigers

Zowel rolsteiger als kamersteigers zijn doorgaans voorzien van zwenkwieltjes. Bij een rolsteiger kunnen deze wielen in hoogte versteld worden, maar bij kamersteigers is dat niet mogelijk. De wielen van steigers, zowel kamersteigers als rolsteigers, zijn voorzien van een dubbel remsysteem voor extra veiligheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *