6 tips voor de beste wifi in huis

wifi thuisvergelijken

Nu we massaal thuiswerken, is goede wifi van levensbelang. Helaas hebben te veel mensen nog last van slechte wifi, terwijl dat probleem vaak heel eenvoudig kan worden opgelost. Hieronder lees je 6 tips voor de beste wifi in huis, zodat jij kunt genieten van snel en goed werkend internet.

Tip 1: Plaats de route op de juiste plek

Een router heeft slechts een bepaald bereik. Zet deze daarom op een centrale plek in huis. Plaats de router bovendien zo hoog en vrij mogelijk, op een kast bijvoorbeeld. Zo hebben de radiostralen zo min mogelijk obstakels die de netwerksnelheid kunnen verstoren. Zorg er tevens altijd voor dat de router ten minste 30 centimeter van elektrische apparaten af staat. Deze kunnen de wifi namelijk vertragen. Enkele voorbeelden van wifi-vertragers zijn alarmsystemen en babyfoons.

Tip 2: Koop je eigen router

Je krijgt meestal een router van je internetprovider. Het nadeel hiervan is dat je niet zelf uit kunt zoeken welke router je wilt. Als je niet tevreden bent over de kwaliteit van je huidige router, kun je er beter zelf een kopen. Tip: koop er een met grote wifi-antennes. Je zou de router van je internetprovider en je eigen router ook aan elkaar kunnen koppelen. Zo zet je er een neer in de woonkamer en de ander bijvoorbeeld in je slaapkamer.

Tip 3: Koop een wifi-versterker

Een wifi-versterker is de perfecte oplossing voor ruimtes in huis waar het wifi-signaal erg zwak is. Dankzij de wifi-versterker is de wifi in die ruimtes sneller en stabieler. Het grootste voordeel is de lage prijs. Want hoewel het natuurlijk beter zou zijn om een goede router te kopen, die het hele huis van goede wifi voorziet, is dat natuurlijk een stuk duurder. Een wifi-versterker is vaak al voor een paar tientjes te koop.

Tip 4: Gebruik 5 GHz

Een 5 GHz-band is over het algemeen veel sneller dan de gebruikelijke 4 GHz-band. Daar staat wel tegenover dat het bereik wat minder is. Het beste resultaat behaal je door de twee banden te combineren. Zo kun je profiteren van de snelheid van de 5 GHz-band en tegelijkertijd het grote bereik van de 4 GHz-band behouden. Bovendien biedt 5 GHz een uitkomst wanneer veel mensen in de wijk tegelijk op de 4 GHz-band zitten.

Tip 5: gebruik de laatste wifi-stand

Je telefoon of laptop staat meestal ingesteld op de 802.11a/b/g-standaard. Dit is echter een oude standaard, die een stuk langzamer is dan de nieuwere 802.11ac-standaard. Laatstgenoemde is de snelste wifi-standaard van dit moment. Er is alleen wel een minpunt: je kunt alleen gebruik maken van de 802.11ac-standaard als je in het bezit bent van een 5 GHz-band. Heb je die niet, zul je dus de oudere 802.11ac-standaard moeten blijven gebruiken.

Tip 6: gebruik een internetkabel

Dit klinkt misschien gek, nu we allemaal gewend zijn aan draadloos internet, maar in sommige gevallen werkt een internetkabel simpelweg beter. Via een kabel kun je je apparaat met een modem verbinden. Je bent er op deze manier van verzekerd dat je internet altijd snel en stabiel is. Voor grote internetgebruikers en fanatieke gamers is deze kabel zeker aan te raden. Het nadeel is natuurlijk wel dat je op een vaste plek moet blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *