Het verschil tussen een jacht en een boot

jacht thuisvergelijken

Vaak verwijzen mensen naar een groot privé-vaartuig als een jacht, zonder goed te weten wat de definitie van een jacht werkelijk is. Overweeg je een jacht te kopen in Willemstad bij Jachtmakelaardij Kappers? Dan is het natuurlijk belangrijk dat je het verschil kent tussen een jacht en een boot om niet per ongeluk de eigenaar te beledigen. In dit artikel brengen we wat meer duidelijkheid over het verschil tussen beide.

De oorsprong van jachten

Het woord “jacht” is afgeleid van het Nederlandse woord “jager”. De eerste jachten waren van piratenjagers. De Nederlandse marine bouwde in de 16e eeuw snelle zeilschepen om op zeerovers te jagen. Het duurde niet lang voordat de welgestelden van Europa, vooral de Engelsen, deze unieke schepen opmerkten en ze namaakten voor racewedstrijden op het water. Vanaf het begin was het jacht dus een gespecialiseerd, relatief duur privévaartuig voor recreatief gebruik.

Tegen het einde van de 19e eeuw vonden er verschillende belangrijke ontwikkelingen plaats. Racen met jachten betekende dat er normen moesten worden gesteld. De Britten classificeerden jachten op basis van hun gewicht. De Amerikanen gebruikten een classificatie op basis van lengte, die tot op de dag van vandaag heerst. Terwijl ze begonnen als zeilschepen, en er zijn nog steeds zeiljachten, werd het gebruik van de wind vervangen door een stoommachine. In de 19de eeuw werden benzine- en dieselmotoren de aandrijving bij uitstek, zoals nog steeds het geval is op veel jachten.

De kenmerken van een jacht

Jachten onderscheiden zich op verschillende manieren van boten. De lengte is het grootste verschil tussen een jacht en een boot. Jachten zijn lange schepen, minimaal 33 voet lang, die zijn gebouwd om verder te kunnen varen over diepere, ruwere wateren dan andere particuliere vaartuigen. Ze zijn gebouwd om mensen te vervoeren en bieden dezelfde soort voorzieningen die op het droge beschikbaar zijn, zoals een living, hutten en toiletten van normale grootte. Als luxevaartuigen zijn er meestal een aantal gemakken en comfort beschikbaar, zoals bijvoorbeeld een zwembad of een dek om gemakkelijk aan of van boord te gaan met een jetski. Als dit weelderig lijkt, is het het vermelden waard dat er tegenwoordig naar schatting 15.000 luxe jachten in de wereld zijn. En ook jij kan zo’n jacht kopen in Willemstad bij Jachtmakelaardij Kappers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *