Het vergelijken van overkappingen

overkapping thuisvergelijken

Het aanschaffen van een overkapping is voor de meeste mensen geen alledaagse activiteit. De aankoop gaat gepaard met een grote investering waardoor je een weloverwogen keuze wilt maken. Je hebt bij de aanschaf van een terrasoverkapping te maken met veel keuzemogelijkheden, denk aan de materiaalsoorten, bouwstijlen en leveranciers. In dit artikel behandelen we de belangrijkste factoren die je in acht zou moeten nemen in het vergelijken en kiezen van de juiste terrasoverkapping voor in jouw tuin.

Leverancier

De meeste mensen gaan bij de keuze van een leverancier kijken binnen de eigen omgeving, ken je toevallig iemand die overkappingen levert? Zo ja, daarna wordt er gekeken naar het assortiment. Wil je een overkapping van je dromen, dan zou je het juist anders moeten aanpakken. Leveranciers van overkappingen hebben namelijk vaak een specialisme die gepaard gaat met de materiaalsoorten van een overkapping. Voor een overkapping van aluminium heb je namelijk ander gereedschap, kennis en kunde nodig in vergelijking met een houten overkapping.

Heb je meerdere leveranciers gevonden die gespecialiseerd zijn in het plaatsen van een overkapping van hout? Dan kun je deze vergelijken door bijvoorbeeld reeds geplaatste projecten te bekijken of door het aflezen van online reviews.

Flexibiliteit en maatwerk

Een bouwproject zoals een overkapping begint altijd met een idee, je wilt een mooie zithoek in je tuin creëren. Om dit idee wat concreter te maken kun je een tekening uitwerken, zodoende krijg je meer inzicht in de afmetingen en kun je een budget gaan bepalen. Heb je weinig ruimte of wil je juist een afwijkende vorm, dan kom je snel uit op een maatwerk overkapping. Standaard zijn vaak de rechthoekige afmetingen van 4×6 of 4×8 meter. Maatwerk is niet bij alle leveranciers en modellen vanzelfsprekend beschikbaar. Een houten overkapping is bijvoorbeeld zeer eenvoudig te bewerken en is maatwerk meer vanzelfsprekend als bij een aluminium overkapping.

Ga bij de selectie van een leverancier én materiaalsoort dus na of een standaardmaat voldoet aan de wensen en eisen en zo niet, is er maatwerk mogelijk. Hierbij moet je er bewust van zijn dat maatwerk projecten vaak langer duren en hogere kosten met zich meebrengen.

Bouwstijlen en uitstraling

Een overkapping moet natuurlijk wel bij je tuin passen. Heb je een moderne tuin met veel strakke lijnen, dan past een moderne overkapping met veel glas daar uitstekend bij. Wil je juist een meer landelijke stijl dan kun je kiezen voor een houten overkapping met dikke staanders en balken. De dakconstructie heeft daarnaast een grote invloed op de uitstraling. Bij landelijk bouwen kun je bijvoorbeeld denken aan een kapschuur of een zadeldak met rieten kap.

Optiemogelijkheden

Als bonustip zou je nog eens navraag kunnen doen over de optiemogelijkheden van een overkapping. Wil je bijvoorbeeld het hele jaar door genieten van het buitenverblijf dan is het raadzaam om de overkapping van isolatie, elektriciteit en wellicht een kachel te voorzien. Dit is niet bij ieder type overkapping mogelijk. Denk daarnaast aan glazen schuifwanden, inbouwkachel, wind- of regenschermen en de mogelijkheid voor een afsluitbaar gedeelte.

Zo zie je maar weer dat het kiezen van de geschikte overkapping gepaard gaat met vele keuzemogelijkheden. Omdat het voor veel mensen een grote investering betreft is het raadzaam om de leverancier, materiaalsoort en opties goed af te wegen. Succes met de zoektocht naar je droomoverkapping.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *