Wat kun je worden na de Pabo opleiding

docent thuisvergelijken

Je hebt er vast wel eens van gehoord, de HBO Pabo opleiding. De Pabo opleiding is voornamelijk gericht op het vak leerkracht gericht op het basisonderwijs. Er zijn tegenwoordig veel leraren nodig en dat wordt alleen maar meer. Als je geïnteresseerd bent in het vak als leerkracht en je hebt er altijd al van gedroomd om jonge kinderen op te leiden en te helpen bij hun ontwikkeling, dan is de Pabo een goede keuze.

Beroepskansen

Als je de Pabo volgt wordt je opgeleid tot leerkracht van het basisonderwijs. Je kunt het breed inzetten en groepsleerkracht worden, maar je kunt ook een specialisatie kiezen en 1 vak kiezen als vakleerkracht. Misschien spreken de groepen 1 en 2 je wel aan. Je zou ook les kunnen geven aan de bovenbouw. Er zijn veel opties dus.

Groepsleerkracht

Je kunt uit alle 8 groepen van het basisonderwijs kiezen om les aan te geven. Als groepsleerkracht houd je je voornamelijk bezig met het begeleiden van de kinderen en draagt wat bij aan hun (persoonlijke) ontwikkeling. Daarnaast zul je een vertrouwenspersoon voor ze zijn. Daarnaast stel je je ook beschikbaar als aanspreekpunt voor de ouders van de kinderen.

Vakleerkracht

Het kan zijn dat je ergens heel goed in bent of grote interesse hebt voor iets specifieks als muziek, rekenen, taal of sport. Als dit het geval past het plaatje van vakleerkracht wat beter bij jou. Je bent dan namelijk dagelijks bezig met je 2 favoriete bezigheden: je lievelingsvak én lesgeven! Het is zeer veelzijdig omdat je les gaat geven aan alle groepen op de basisschool. Afwisselende leeftijden dus.

Remediërende leerkracht

Ook wel remedial teacher genoemd. Kort gezegd sta je bij dit beroep klaar voor kinderen die hier en daar wat extra hulp kunnen gebruiken. Die hulp kan verschillen van hulp/bijles bij een bepaald vak. Maar de hulp die je gaat bieden kan ook op emotioneel vlak komen te liggen. Dat hangt af van de kinderen die je onder je hebt. Je kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met kinderen die gepest worden of faalangst hebben.

Begeleider

Als begeleider ben je voornamelijk bezig achter de schermen van de basisschool en sta je klaar voor kinderen die extra zorg nodig hebben. (Dit kan dus ook zijn als remediërende leerkracht). Naast het begeleiden van de kinderen vervul je ook een rol als coach voor de andere leerkrachten en maak je samen plannen voor de ontwikkeling van de kinderen en de school.

Directeur/Directrice

De directeur of directrice van een school is het voorbeeld voor een school. Voor die rol is veel natuurlijk leiderschap en wilskracht nodig. Als je veel ambitie en inzet toont kun je na verloop van tijd als je meer ervaring hebt opgebouwd de directeur of directrice worden van een school.

Hoe lang duurt de Pabo?

De HBO Pabo opleiding heeft een wettelijke duur van 4 jaar. Je kunt deze opleiding volgen mits je een MBO-niveau 4 opleiding hebt afgerond of beschikt over een Havo diploma. Ook is het mogelijk om de Pabo versneld te doen. Hiervoor heb je wel een afgeronde HBO/WO opleiding nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *