Trots op jouw tuin

Niemand kent de volle potentie van jouw erf zo goed als jijzelf. Je tuin is immers een perfecte combinatie van de natuur en jouw verbeeldingskracht!

Tuinieren is voor sommigen geen keuze maar een passie. Je volledig overgeven aan de groei van planten, bloemen, gazonnen en gewassen en de schoonheid van het grote geheel. Met tevredenheid en trots getuige mogen zijn van het resultaat. Natuurlijk gaat daar eerst een hele hoop werk in zitten, maar dat is net zo bevredigend als kijken naar wat je ervan hebt gemaakt. Misschien nog wel meer zelfs! Snoeien, planten, verpotten, besproeien, schoffelen en andere taken voer jij met liefde uit.

Een tuin krijgt pas echt persoonlijkheid wanneer ook je borders er schitterend bij liggen. Hier staat je nog een mooie taak te wachten, of je deze samenstelling nu wilt maken met complete borderpakketten of losse planten aanschaft. Bij deze selectie moet je absoluut aan de volgende zaken denken:

  • Gemiddelde lengte van je planten: de hoogte of laagte van je planten bepaalt of ze andere gewassen niet het nodige zonlicht ontnemen.
  • Bodemgeschiktheid: niet alles kan overal goed groeien. Koppel de keuze van je planten danook aan de grond waarin je ze wilt neerzetten.
  • Omstandigheden waarin je planten groeien: waar de een meer licht nodig heeft, gedijt de ander ook heel goed in de schaduw. Geef iedere plant de plek waar die behoefte aan heeft.
  • Verzorging van je planten: elke soort siergras heeft weer een specifieke mate van aandacht nodig. Wees je hiervan bewust bij het uitkiezen.

Misschien ook niet verkeerd om even stil te staan bij de onderdelen waaruit een border normaal gesproken bestaat. Hoe je het geheel vervolgens indeelt is uiteraard helemaal aan jou. Gebruik alleen wat overeenkomt met jouw persoonlijke wensen, voorkeuren en, bovenal, visie.

Siergrassen

Je hebt de keuze uit diverse siergrassen in de meest uiteenlopende soorten en maten. Om het je gemakkelijk te maken, delen wij ze op in twee categorie├źn.

Lage siergrassen

Zijn ze opvulling of springen ze juist in het oog? Dat bepaal jij, mede door te bepalen wat eromheen komt te staan. Maar in verreweg de meeste gevallen hoef je niet bang te zijn dat ze te weinig licht opvangen. Ook in de schaduw doen deze planten het namelijk opperbest.

Hoge siergrassen

Lange planten en bloemen werpen uiteraard een lange schaduw. En ze eisen uiteraard nogal wat aandacht op. Dat hangt echter grotendeels van hun positie af. De achtergrond, bijvoorbeeld, is een logische plek voor hoge siergrassen, zodat alle elementen perfect zichtbaar zijn. Zolang je de vlinders maar kunt zien die ze aantrekken!

Siergrind

Ben je klaar met het planten? Dan is het tijd voor de afwerking. De aanblik van aarde rond al dat groen en die andere prachtige kleuren is natuurlijk fijn. Maar het kan mooier! Door voor siergrind in de gewenste kleur, textuur, vorm en grootte te kiezen, heb je een magnifieke opvulling die het totale plaatje helemaal afmaakt. Het geeft extra goed aan dat jij degene bent die deze opstelling heeft bepaald en niet de natuur zelf. We raden je wel aan om er een worteldoek onder te leggen zodat er geen onkruid tussendoor kan groeien en de steentjes na een flinke regenbui niet de grond in zakken.

Verhoging

In sommige gevallen is het prettig om je border niet in je tuinpad over te laten lopen qua hoogte, maar juist een hoogteverschil aan te brengen. Dat doe je door middel van een verticale rand, die de grond waarin jij je plantjes neerzet als het ware tegenhoudt. Je kunt deze opstaande grenzen kant en klaar kopen met metaal, kunststof of hout als basis. Maar wanneer je echt een prachtig persoonlijk patroon in je tuin wilt, maak jij deze randen natuurlijk helemaal zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *