Het belang van een auto

Het belang van een auto

Het belang van een auto

Al meer dan honderd jaar heeft de auto de moderne samenleving getransformeerd door onafhankelijkheid en mobiliteitsvrijheid te bieden. Auto’s zijn onze nummer één mobiliteitsbron en leggen de gemiddelde Europeaan bijna 12.000 kilometer per jaar af. Autorijden is belangrijk voor mensen in het algemeen omdat het status geeft en de mogelijkheid biedt voor persoonlijke controle en autonomie. In dunbevolkte gebieden is het bezit van een auto nog belangrijker, omdat deze de enige mogelijkheid biedt om lange afstanden af te leggen vanwege een gebrek aan openbaar vervoer. Voor ouderen, die meer moeite hebben met lopen (naar de bushalte) en fietsen, is autorijden vaak de enige optie voor zelfstandige mobiliteit.  

Oudere mensen als chauffeurs

Voordat oudere mensen stoppen met autorijden, verminderen ze meestal hun rijgedrag en beperken ze hun rijgedrag tot lokale ritten in bekende gebieden en onder gemakkelijke rijomstandigheden. Hoe beter het aanbod van alternatieve mobiliteitsmiddelen, hoe groter de kans dat een bestuurder deze gaat gebruiken voor ritten die hij of zij liever niet zou willen rijden, lang voordat hij stopt met rijden. Dit maakt het gemakkelijker om mobiel te blijven na het stoppen met rijden. Het gebrek aan aantrekkelijke en haalbare vervoersalternatieven voor de privéauto, in combinatie met landgebruikspatronen die lopen moeilijk of onmogelijk maken, draagt bij aan de problemen die mensen ervaren die moeten stoppen met autorijden, met name in Noord-Amerika. In Europa doen zich echter soortgelijke problemen voor bij ouderen die in buitenwijken en op het platteland wonen, zoals steeds vaker gebeurt. Dezelfde chauffeurs uitten hun bezorgdheid over de slechte kwaliteit van het openbaar vervoer. Deze angst leek te berusten op de realiteit, want 50% van de respondenten die de auto al hadden opgegeven, vond het openbaar vervoer in ieder geval tot op zekere hoogte ontoereikend.  

Begin van een nieuw tijdperk

Aangezien deze technologie geperfectioneerd is, wordt verwacht dat zelfrijdende auto’s de norm zullen worden. Dit komt omdat ze veiliger, efficiënter en kosteneffectiever zijn dan gewone auto’s. Als auto’s zelf kunnen rijden, waarom zouden mensen dan een auto willen hebben die constant aandacht en onderhoud vereist? Wat betekent dit voor de auto-industrie? Om te beginnen wordt verwacht dat het autobezit zal afnemen. Dit zal een enorme impact hebben op de auto-industrie. De verwachting is ook dat autodealers zullen veranderen. Je hebt immers geen dealer nodig als je online een auto kunt kopen. Net als dat al jaren geleden het leren van de theorie examen ook van offline naar online is veranderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *