Een zorgverzekering kiezen, waar moet ik op letten?

zorgverzekering thuisvergelijken

Er zijn veel verschillende zorgverzekeraars in Nederland, daarom is het goed om je eens te verdiepen in het kiezen van een zorgverzekering. Er zijn namelijk best veel verschillende soorten polissen waar je uit kunt kiezen, waaraan verschillende prijskaartjes hangen. Door te vergelijken kom je erachter welke polis bij jou past en welke het beste bij jouw wensen past.

Welke soorten polissen zijn er?

In Nederland heb je de keuze tussen een basispolis en een aanvullende verzekering. De basisverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Ga je een basisverzekering afsluiten, dan heb je de keuze uit vier verschillende soorten polissen. Dit zijn: de naturapolis, de restitutiepolis, de combinatiepolis en de budgetpolis.  Wil je zorgverzekeringen via een objectieve website vergelijken? Kies je zorgverzekering bij Vergelijkdezorgverzekering, dan kun je zelf makkelijk verschillende aanbieders, polisvoowaarden en prijzen vergelijken.

Waarom hebben basispolissen verschillende premies?

Alle basiszorg is hetzelfde toch? Waarom zijn er dan toch verschillende premies voor polissen? Deze vraag moet ietwat genuanceerd worden, want hoewel het misschien op het eerste gezicht zo lijkt, is basiszorg niet overal hetzelfde. Het verschil in premie wordt veroorzaakt door prijsafspraken die zorgverzekeraars met zorgaanbieders hebben gemaakt. Daarnaast zit er verschil tussen de financiële reserves van zorgverzekeraars, waardoor de ene zorgverzekeraar een lagere premie kan hanteren dan de andere. Een andere factor is de leeftijd van de verzekerde. Mensen boven 18 jaar betalen premie voor een basisverzekering. Ben je onder de 18 jaar, dan wordt je door je ouders verzekerd en is de basisverzekering gratis. 

Wat is een aanvullende verzekering en wat kan ik ermee?

Een aanvullende verzekering is, zoals de naam al zegt een verzekering die je extra kunt afsluiten naast de basisverzekering. Hiermee kun jij je verzekeren voor zorg die niet binnen de basisverzekering valt, zoals brillen en lensen, maar ook zwangerschapscursussen of zorg bij tandarts.

Hoe bepaal ik welke zorgverzekering ik moet afsluiten?

Zoals aangegeven, doe je er verstandig aan om eerste bepalen hoeveel zorg je nodig hebt. Ben je jong en heb je weinig zorg nodig? Dan heb je waarschijnlijk voldoende aan een basisverzekering. Maak je vaak gebruik van zorg, dan kun je jezelf wellicht beter ook aanvullend verzekeren. Let hierbij wel op dat de maandelijkse premie die je betaald voor jouw aanvullende verzekering, het totale bedrag wat je verwacht uit te moeten geven niet overstijgt. In dat geval kun je wellicht beter voor een basisverzekering kiezen en de extra kosten betalen die je voor aanvullende zorg nodig hebt. Vergelijk daarom altijd prijzen en zorgaanbieders met elkaar voor je gaat overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *