De tuin renoveren: 5 tips om deze klus te klaren

tuin thuisvergelijken

De tuin renoveren is een klus waar vrijwel iedereen tegenop kijkt. Deze klus vereist veel fysiek werk en kan nogal lang duren. Met onderstaande vier tips zorg je ervoor dat jouw tuin er binnen korte tijd weer als nieuw uitziet. Je kunt dit stappenplan gebruiken voor een complete tuinrenovatie, maar ook voor kleine veranderingen zoals het plaatsen van pergola’s.

Plannen plannen plannen…

Voordat je gaat beginnen met slopen in de tuin is het belangrijk om een goede planning te maken. Dit is natuurlijk bij vrijwel iedere klus de bedoeling, maar bij het compleet renoveren van de tuin is deze stap het belangrijkst! Je zult naar de tekentafel moeten gaan om een ontwerp voor jouw tuin te schetsen en hierna zul je een complete planning moeten maken. In deze planning zul je moeten opnemen wanneer, waar en wat je gaat aanpakken. Je kunt natuurlijk niet beginnen met het planten van nieuwe tuinplanten als jouw grond nog ontzettend zuur of zanderig is.

De juiste periode kiezen

In de tuin klussen is anders dan binnen in huis klussen: je zult namelijk rekening moeten houden met het weer. Als je van plan bent om nieuwe tegels aan te leggen is de periode niet van belang, maar de meeste soorten beplanting kun je het best niet aanleggen in de winter. Om jouw nieuwe beplanting dan ook de beste kans op overleven te gunnen, is het belangrijk dat je in de lente of de herfst aan de slag gaat.

Het juiste materiaal

Als je aan de slag gaat met het renoveren van de tuin is het van groot belang dat je gebruik maakt van het juiste materiaal. Wist je dat een bot snoeimes ervoor kan zorgen dat de bomen en/of planten bij jou in de tuin afsterven? Dat wil je natuurlijk voorkomen. Ook zul je goed moeten nadenken over de aanschaf van diverse tuingereedschappen, aangezien huren goedkoper kan zijn. Dit is allemaal afhankelijk van de grootte van de tuin die je wilt renoveren en hoe vaak je de tuin wilt onderhouden. Een grasmaaier aanschaffen is bijvoorbeeld altijd een goed idee voor de lange termijn.

De aanleg van de tuin

Als je eenmaal een plan hebt gemaakt en een datum hebt geprikt kun je aan de slag met het aanleggen van de tuin. Je zult moeten beginnen met het leeghalen van de tuin, waarna je de grond kan meten op zuurtegraad. Door bemesting toe te voegen zorg je voor de perfecte verhouding voor de nieuwe planten. Hierna kun je aan de slag met de bestrating en het aanleggen van andere grote onderdelen zoals een vijver of één van de vele verschillende soorten carports.

Denk om de details!

Heb je de klus geklaard, maar ben je nog niet tevreden over het resultaat? Dan kan het zijn dat jouw tuin nog wat onderdelen mist om het geheel af te maken. De details in de tuin zijn dan ook ontzettend belangrijk. Denk hierbij aan sfeerverlichting om bepaalde bomen van onder te verlichten of kussens op de tuinmeubelen om kleur te geven aan jouw tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *