bedrijfsafval regelgeving

vuilnis thuisvergelijken

Bedrijfsafval: Alles dat je weten moet over regelgeving In tegenstelling tot huishoudelijk afval, dat simpelweg door de gemeente opgehaald wordt, ben je als bedrijf zelf verantwoordelijk voor het verwerken van jouw afval. Daarbij komt nog kijken dat je in Nederland verplicht bent om al je afval zo goed mogelijk te scheiden. De richtlijnen omtrent het aanbieden van afval worden ook nog eens steeds strenger. Dit komt omdat de Nederlandse overheid tegen 2050 graag een circulaire economie wil worden, oftewel een economie die zijn grondstoffen niet langer uit de grond haalt maar uit de prullenbak. Door al die maatregelen zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Welke stoffen precies bij welke stoffen komen, en welke afvalstromen gemeld moeten worden en welke niet kan soms onduidelijk zijn. Het realiseren van jouw verwerkingsproces is dus nogal een opgave. Waar huur je een rolcontainer, en waar biedt je jouw afval aan? Alles dat je weten moet over de regelgeving omtrent bedrijfsafval lees je hier.

Bedrijfsafval kosten

Buiten het feit dat scheiden goed is voor het milieu, is het ook goed voor je portemonnee. In Nederland worden er namelijk verschillende kosten gerekend voor verschillende soorten afval. Alles dat makkelijk te recyclen is, zoals hout, papier, karton en glas, is een stuk goedkoper in zijn afvalverwerking dan stoffen die bijvoorbeeld de verbrandingsoven in moeten, zoals restafval. Zelfs voor bedrijven die niet per se verplicht zijn om te scheiden, aangezien ze uitzonderlijk weinig afval produceren, kan het recyclen van stoffen dus alsnog geld opleveren. In plaats van alles op één grote hoop aanbieden, is het dus verstandig om je afval in verschillende containers te deponeren. Zo bespaar je waar je besparen kan. Ook het vergelijken van afvalverwerkingsbedrijven voor goedkope containerverhuur levert een flinke besparing op.

Aanmelden van bedrijfsafval

Voor sommige soorten afval zal je een melding moeten maken bij het LMA, het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen. Dit is echter alleen het geval wanneer je zoveel afval produceert dat je het eigenhandig op moet slaan, zoals bij bijvoorbeeld composthopen, bouwafval, grond of bagger. Voor alle normale vormen van afval ben je niet verplicht tot het maken van een melding. Wel is het belangrijk voor álle bedrijven een goede administratie bij te houden. Bij inspectie ben je namelijk verplicht om aan te kunnen tonen wat er met jouw afval is gebeurd. Denk aan contracten met inzamelaars, begeleidingsbrieven en facturen. Of je jouw afval nou inzamelt met perscontainers, rolcontainers of een kruiwagen, zolang je deze maatregelen in acht neemt komt het vast en zeker goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *