Woningwaarde bepalen: wat zijn de kosten?

woningwaarde bepalen

Als je een woning wilt verkopen of verhuren, is het natuurlijk belangrijk om te weten hoeveel jouw woning eigenlijk waard is. Met de waarde kun je een eerlijke prijs vragen voor het verkopen of verhuren van een woning. De waarde van de woning kun je zelf inschatten. Maar het is beter wanneer je de waardebepaling van je woning laat doen door een expert. 

Waar kun je de waarde van je woning laten bepalen?

Er zijn een aantal plekken waar je terecht kunt voor het bepalen van de waarde van je woning. De meest voor de hand liggende keuze is een vastgoedmakelaar. Een vastgoedmakelaar helpt jij ook bij de verkoop of verhuur van een woning. De waardebepaling zit inbegrepen in het pakket aan diensten die een makelaar te bieden heeft. Een andere keuze die je hebt, is het inhuren van een notaris of vastgoedexpert. Deze hebben net wat meer ervaring op het gebied van waardebepalingen van woningen. Hiermee zul je preciezere schattingen krijgen voor de waarde van jouw woning. De minst accurate optie die je hebt, is het zelf schatten van de waarde. Dit kan gedaan worden door naar soortgelijke woningen te kijken. Echter wordt er hierbij geen unieke dingen van jouw woning meegenomen. De waarde kan hierdoor veel hoger of veel lager uitkomen dan de daadwerkelijke waarde. 

Kosten bij de notaris en vastgoedmakelaar

Een woning verkopen of verhuren kun je laten doen bij een notaris of vastgoedmakelaar. Wanneer je via deze actoren een woning verkoopt of verhuurt, komen er geen extra kosten kijken bij het bepalen van de waarde van een woning. Het bepalen van de waarde wordt meestal gratis voor je gedaan. Je kunt het bepalen van de waarde zien als deel van de service die zij aanbieden. Wanneer je echter kiest voor een uitgebreid verslag voor de waardebepaling, dan kunnen er wel kosten aan zitten. Je kunt voor uitgebreide verslagen een bedrag van 250 euro verwachten. 

Bij een vastgoedexpert de waarde laten bepalen

Sommigen zouden eerder kiezen voor een vastgoedexpert voor het bepalen van de waarde. Dit komt doordat een vastgoedexpert objectiever gaat kijken naar de woning. Een vastgoedmakelaar wilt natuurlijk een zo hoog mogelijke prijs voor de woning krijgen. Een vastgoedexpert is onpartijdig en zal zijn waardeschatting hier niet vanaf laten hangen. Je kunt hiervoor een prijs tussen de 300 en 600 euro verwachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *