Jouw werkgever kan van je eisen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie geeft dit geschrift uit en hiermee kun je aantonen dat je integer bent en geen strafbare feiten gepleegd hebt, die je functie in de weg kunnen zitten.
De aanvraag van een Verklaring Omtrent Gedrag is niet (wettelijk) verplicht, maar het hangt af van de werkgevers. In specifieke gevallen kan een VOG wel nodig zijn. Bijvoorbeeld bij justitie, het bankwezen, bij artsen of in het onderwijs en de kinderopvang. Kijk de wet er maar op na bij welke beroepsgroepen een VOG verplicht is.
Is de VOG nodig voor vrijwilligerswerk, dan is de aanvraag kosteloos, anders moet je er voor betalen.
Het aanvragen VOG
Ja kan op 2 manieren een VOG aanvragen:
• Maak een afspraak om een Verklaring Omtrent Gedrag aan te vragen bij de gemeente waar je woont. Het aanvraagformulier voor een VOG kun je downloaden van de site van de Dienst Justis (dit is dé screeningsautoriteit van de overheid). Vervolgens laat je dit invullen door je werkgever en vult het zelf eventueel nog aan. Verder moet je een geldige legitimatie meenemen en geld (bij verreweg de meeste gemeentes kun je alleen pinnen). Onder de 18 jaar is toestemming nodig van de ouders/verzorgers, Het is goedkoper om de aanvraag rechtstreeks via de Dienst Justis te doen dan via de gemeente, omdat er dan geen tussenpersonen bezig zijn met de aanvraag.
• Je kan ook een bedrijf of tussenpersoon inschakelen die een digitale aanvraag voor een Verklaring Omtrent Gedrag voor je doet. Je werkgever moet ook nu het digitale aanvraagformulier invullen. De tussenpersoon of het bedrijf die de aanvraag gaat doen voor jou controleert de aanvraag voordat deze bij Dienst Justis wordt ingediend.
Als de Verklaring Omtrent Gedrag hebt aangevraagd, ontvang je binnen een dag een mail van de Dienst Justis. Met deze mail van de Dienst Justis bevestig je de aanvraag en rond je de aanvraag af. Daarna heeft Dienst Justis nog ongeveer 4 tot 8 weken nodig om de aanvraag te screenen en een besluit te nemen. Het besluit krijg je per brief thuis gestuurd. Het wordt dus naar jou gestuurd en niet naar de werkgever.
Diverse terugkijktermijnen voor Verklaring Omtrent Gedrag
Bij het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (ook wel door sommige ‘Bewijs van goed gedrag‘ genoemd) hanteert de Dienst Justis verschillende terugkijktermijnen.
In principe is een terugkijktermijn 4 jaar, maar als het vergrijp niet zo belangrijk is voor de functie die je gaat bekleden kan het ook korter zijn. Met een strafblad kun je dus best een VOG krijgen.
Er zijn ook beroepen waarbij de terugkijktermijn 5, 8 of zelfs 30 jaar is. Bij zedendelicten is er geen terugkijktermijn, dan wordt er altijd teruggekeken: hoe lang geleden ook. Heb je vastgezeten binnen de terugkijktermijn? Dan wordt deze verlengd met het aantal jaar dat je vastgezeten hebt.
Bij jongeren tot 23 jaar wordt er standaard 2 jaar teruggekeken, behalve wanneer de jongere een zedendelict heeft begaan of een ernstig geweldsdelict.
Hoe vraag je snel en makkelijke jouw ‘Verklaring omtrent gedrag’ aan?