Het verschil tussen een spa en een jacuzzi

spa en jacuzzi thuisvergelijken

Misschien heb je wel het plan bedacht om binnenkort een relaxte spa of jacuzzi van Elite Wellness te gaan kopen. Dan mogen we je feliciteren, want een eigen bubbelbad is toch wel erg relaxed. De termen spa en jacuzzi worden door particulieren, maar ook door ondernemers vaak door elkaar gehaald. Welke verschillen zijn er tussen een spa en een jacuzzi? Of zijn dit gewoon twee dezelfde soorten bubbelbaden? In dit artikel kun je lezen of, en zo ja welke verschillen er zijn tussen spa’s en jacuzzi’s. Of kunnen we beter van bubbelbaden of whirlpools spreken?

Alle termen betekenen hetzelfde

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: alle termen betekenen hetzelfde. Op papier zijn er dus geen verschillen tussen jacuzzi’s, spa’s, whirlpools of bubbelbaden.

Een spa: dit houdt het in

De naam Spa verwijst naar een stad in België, nabij Luik. Het plaatsje dat bekend is van het Formule 1-racecircuit. Bij Span liggen waterbronnen, die al eeuwenlang geprezen worden vanwege hun helende en geneeskrachtige werking. In de negentiende eeuw kwamen er thermen ofwel baden in Spa, die veel toeristen aantrokken. De plaats werd een kuuroord. Sindsdien wordt de naam Spa ook gebruikt als een synoniem voor een bubbelbad.

Een jacuzzi: dit mag je verwachten

Jacuzzi’s, zoals een jacuzzi van Elite Wellness, zijn eigenlijk hetzelfde als spa’s: speciale (bubbel)baden waarin je heerlijk tot rust komt. Net als een spa is een jacuzzi een bubbelbad die je een relaxed en ontspannen gevoel geeft. Anders dan spa is jacuzzi een achternaam. Deze term verwijst naar de Italiaanse broers Jacuzzi, die in de jaren 1950 een soort pomp ontwikkelden die bubbels kon maken in water. In het decennium erop werden deze pompen de basis voor bubbelbaden die al snel als jacuzzi’s bekend kwamen te staan. Dit kwam doordat het merk Jacuzzi lange tijd de enige én de belangrijkste producent was van dit type bubbelbad.

Whirlpool: overgenomen uit het Engels

Weer een ander begrip dat veel gebruikt wordt om bubbelbaden, spa’s en jacuzzi’s mee aan te duiden, is het woord Whirlpool. Deze term is overgenomen uit het Engelse taalgebied en geleidelijk wereldwijd ingeburgerd geraakt als alternatieve term voor een bubbelbad.

Bubbelbad: van Nederlandse origine

Ten slotte nog iets over het meest Nederlandse woord in dit rijtje: het bubbelbad. Dit woord behoeft eigenlijk geen uitleg: wie een bubbelbad koopt, kan rekenen op een bad die bubbels kan produceren. Het begrip klinkt én is Nederlandser dan Nederlands.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *