De antigeentest vs. de PCR-test: Wat is het verschil?

Door de paar jaar dat we er inmiddels aan vast zitten zijn er gelukkig wat ontwikkelingen geweest waardoor we de pandemie met meer zelfvertrouwen kunnen trotseren. Je kunt hierbij denken aan de vaccins die zijn ontwikkeld, maar ook aan testen om het coronavirus op te sporen. Er zijn over het algemeen twee verschillende soorten tests die kunnen worden gebruikt om het coronavirus op te sporen. Deze twee klinken de meeste mensen als het goed is al aardig bekend in de oren. Dit zijn namelijk de antigeentest en de PCR test. Maar weten we nu eigenlijk wel wat het verschil is tussen beide?

De antigeentest

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt de antigeentest gebruikt om de aanwezigheid van antigeen aan te tonen. Een antigeen is een eiwit dat zich op het oppervlak van het coronavirus bevindt. De antigeentest kan dus worden gebruikt om het SARS-CoV-antigeen op te sporen. Je kunt ervoor kiezen om een antigeentest te laten doen, waarna je een bewijs krijgt als je een negatieve uitslag hebt. De zelftesten die worden gebruikt zijn overigens ook een antigeentest. Het is hierbij goed om te weten dat de antigeentest minder betrouwbaar is dan de PCR test. Dit komt doordat er soms niet met zekerheid gezegd kan worden of een negatief resultaat echt negatief is. Van een positief resultaat kan wel worden uitgegaan dat deze positief is. Vooralsnog wordt er daarbij aangeraden om bij een positief resultaat je ook te laten testen bij de GGD.

De PCR test

De PCR test is misschien wat ingewikkelder om uit te leggen. Deze test wordt gebruikt om genetisch materiaal van een virus op te sporen. Wat deze test sterker nog precies doet is het materiaal dat het vindt vermenigvuldigen. De PCR test wordt daarom ook vaak een vermenigvuldiging test genoemd. Dit zorgt ervoor dat deze test betrouwbaarder is dan de antigeentest is en vaker wordt geaccepteerd als extra toelatingseis als het gaat om reizen naar andere landen.

De voordelen van een antigeentest

Alhoewel de antigeentest dus minder betrouwbaar is dan de PCR test, zitten er wel een aantal voordelen aan verbonden. Het meest bekende voordeel hiervan is dat je geen laboratorium nodig hebt om de resultaten in te zien. Dit zorgt er dan ook voor dat je, als je een antigeentest laat afnemen, de resultaten over het algemeen binnen een half uur terug hebt. Nu ben jij op de hoogte van de verschillen tussen een antigeentest en een PCR test. Check vooraf dus goed welke van de twee je nodig hebt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *