Boekhoudingsprogramma opties vergelijken

ondernemerschap thuisvergelijken

Jij hebt eindelijk je droom verwezenlijkt en bent gestart als ondernemer! Daar mag zeker op geproost worden, want je hebt een enorme stap in jouw carrière gezet. Voor velen blijft het ondernemerschap – het onafhankelijk zijn – een droom. Niet voor jou! Laat jouw droom dan ook niet in een nachtmerrie veranderen en zorg dat je je (financiële) zaken op orde hebt en houdt.

Administratieve rompslomp?

Niks ervan! Je boekhouding is een deel van je complete administratie: het is je financiële administratie. De Belastingdienst heeft een aantal criteria vastgelegd, die in jouw boekhouding moeten voorkomen: facturen, urenregistratie en bankafschriften zijn hier slechts enkele voorbeelden van. Voor al deze criteria geldt een bewaarplicht van zeven jaar. Dat betekent dus: overzicht houden en een logisch systeem ontwikkelen. Bovendien moeten ondernemers ieder jaar een aangifte inkomstenbelasting te doen. Doe je dit niet, of is deze incompleet, dan kan je rekenen op een flinke boete…

To do or not to do…

That’s not the question! Wat je je wel moet afvragen, is hoe je jouw boekhouding wilt organiseren. Wil je het helemaal zelf doen; liever met een boekhoudprogramma of toch uitbesteden? Mocht je ervoor kiezen om het helemaal zelf te doen, dan gaat je dat veel tijd kosten. En als ondernemer weet jij als geen ander dat tijd geld is. Met een boekhoudprogramma kan je efficiënter werken. De kosten hiervoor variëren nogal, maar voor ongeveer tien euro per maand kan je al gebruikmaken van een passend boekhoudprogramma. Er zijn overigens ook programma’s met een gratis basisversie.

Uitbesteding

Een andere optie is dat je jouw boekhouding laat doen door bijvoorbeeld een administratiekantoor of accountant. Opgelet: dit betekent niet automatisch dat je ook de uiteindelijke verantwoordelijkheid uit handen geeft. Net als voor een boekhoudprogramma lopen ook hier de prijzen uiteen: er zijn uurtarieven van veertig euro, maar ook van tachtig euro. Kies dus een programma dat zowel past bij de grootte van je bedrijf als bij je persoonlijke behoeftes.

Een boekhouder verdient zichzelf terug. Dat zal je vast niet voor het eerst horen, maar wat betekent dat eigenlijk? Jouw boekhouder zorgt ervoor dat je financiële administratie op orde is. Dat houdt dus in dat je je geen zorgen hoeft te maken over eventuele boetes, omdat alles goed geregeld is. Bovendien zijn dit zakelijke kosten, dus aftrekbaar. En hetzelfde geldt voor de btw!

Bewuste keuze

Denk goed na wat het beste bij jou en jouw onderneming past, voordat je zulke beslissingen neemt. Het zal namelijk niet eenvoudig zijn om je financiële administratie later aan te passen, mocht blijken dat een bepaald systeem of programma toch niet bij jouw werkwijze aansluit.

Hopelijk helpen deze tips en informatie je verder om jouw ondernemerschap leuk en overzichtelijk te houden. Tenslotte wil niemand de Belastingdienst achter zich aan hebben, dus onthoud: leuker kan je het niet maken, wél makkelijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *