De Nederlandse consumenten shoppen massaal online. Sinds de intrede van de covid-19 maatregelen en de sluiting van veel winkels is dit alleen nog maar toegenomen. Niet alleen kleine aankopen worden online gedaan, ook grote aankopen gebeuren tegenwoordig steeds vaker bij webwinkels. Met de toename van winkelen via het internet is er ook steeds meer behoefte aan online winkels en producten vergelijken. In deze blog vertellen we je meer over online vergelijken en kijken we naar de voordelen en nadelen!

 

Waarom online vergelijken?

We blijven natuurlijk Nederlands en dit betekent dat we altijd op zoek zijn naar de laagste prijs en aanbiedingen. Daarom kiezen veel consumenten ervoor om online prijzen te vergelijken. Op vergelijkingswebsites zie je direct welke webshop het goedkoopst is, zodat jij eenvoudig kunt besparen op je aankoop.

 

Maar korting is niet de enige reden waarom veel Nederlanders kiezen voor online vergelijken. We willen namelijk ook graag ervaringen van anderen lezen voordat we kiezen voor een bepaald merk, product of bedrijf. Bij het vergelijken online is het mogelijk om reviews te lezen van andere consumenten. Deze gedeelde ervaringen hebben veel invloed op ons bestelproces. Zijn anderen positief? Dan hebben we sneller een vertrouwd gevoel bij een merk of bedrijf. Lees je veelal negatieve ervaringen? Dan ben je minder snel geneigd om daar te bestellen.

 

Bovendien kun je het zo gek niet bedenken of je kunt het online vergelijken. Je kunt niet alleen fysieke producten vergelijken, zoals televisies, airfryers, soundbars of telefoons. Ook voor diensten kun je online offertes vergelijken. Je komt zo makkelijk in contact met bijvoorbeeld een stukadoor, hovenier of dakkapellen specialist. Bekende vergelijkingswebsites zijn Slimster, Pricewise en Kieskeurig.

 

Voordelen van vergelijkingswebsites

Wat zijn de voordelen van online vergelijken? Allereerst is het super eenvoudig om de beste aanbieding te vinden. Vergelijkingswebsites tonen je een prijsoverzicht zodat jij direct ziet bij welke winkel jouw gewenste product of dienst het goedkoopst is. De meeste mensen gebruiken online vergelijken dan ook om geld te besparen.

 

Daarnaast vind je op een goede en onafhankelijke vergelijkingswebsite alle informatie en specificaties van het product dat je zoekt. Twijfel je nog tussen 2 of 3 modellen? Dan kun je alle kenmerken vergelijken en ontdek je snel welk merk het best aansluit bij jouw wensen. Zo voorkom je een aankoop waar je later spijt van krijgt. Omdat je rustig thuis vergelijkt en niet bestookt wordt door een verkoper, is de kans kleiner dat je je een product koopt onder druk.

 

Heb jij de beste online deal gevonden? Dan kun je met 1 druk op de knop jouw product bestellen. Je hoeft de deur niet meer uit om aankopen te doen. Zo bespaar je tijd en deze tijd kun je vervolgens besteden aan leukere dingen.

 

 

Nadelen online vergelijken

Online vergelijken biedt veel voordelen en gemak. Toch zijn er ook enkele nadelen. Het eerste nadeel is dat je een product niet even kan vasthouden of testen, zoals je normaal in de winkel zou doen. Voor simpele aankopen is dit misschien niet heel erg. Maar nieuwe schoenen wil je toch graag even passen. En voor een grote aankoop zoals een OLED televisie is het toch prettig om de beeldkwaliteit en functies in het echt te kunnen aanschouwen.

 

Helaas zijn niet alle vergelijkingswebsites compleet onafhankelijk. Hoewel ze dit wel pretenderen, zijn ze niet altijd even objectief in hun vergelijkingen en de informatie die ze tonen. Zo kan het zijn dat jij verkeerde informatie krijgt over een bedrijf of product, omdat zij de vergelijkingswebsite hebben betaald voor ‘misleidende’ informatie.

 

Ook kan er gesjoemeld worden met reviews. Je denkt dan dat je eerlijke ervaringen en meningen van gebruikers leest. Maar vaak blijken dit nep reviews te zijn die overdreven positief zijn. Hoewel dit bijna niet te voorkomen is, kun je hier zelf wel kritisch naar kijken. Worden er veel reviews in een korte tijd geplaatst die allemaal enorm positief zijn en op eenzelfde wijze geschreven zijn? Dan is de kans groot dat dit nepreviews zijn. Onthoud; als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dit het vaak ook!

 

 

Vergelijk alleen bij betrouwbare platforms

Zoals je in deze blog hebt kunnen lezen, biedt het online vergelijken van producten en diensten veel voordelen. Het is simpel en kan je helpen om flink wat geld te besparen. Het is echter wel belangrijk om bij een betrouwbaar platform te vergelijken. Laat je niet misleiden door malafide websites en neppe reviews. Ga voor zekerheid en vergelijk bij onafhankelijke vergelijkers, zoals Thuisvergelijken, Slimster, Kieskeurig en Pricewise.